Ostheimer

Ostheimer….gezond spelen voor lichaam en ziel.


Ostheimer speelgoed maakt de creativiteit en de fantasie in het kind wakker. Immers, wat in de kindertijd niet is aangelegd, blijft in het hele verdere leven onderontwikkeld. Uitgangspunt hierbij is dat het speelgoed qua materiaal en vormgeving in harmonie moet zijn met de natuur.
Maar ook de productie mag de natuur geen geweld aan doen. Daarom worden alle Ostheimer figuren gemaakt van hoogwaardige, biologische houtsoorten (Esdoorn, Essen of Linde) met PEFC certificering, die komen uit de directe omgeving. Daarmee is herbebossing verzekerd.
Alle gebruikte kleurstoffen en oliën zijn milieuvriendelijk (Öko Tex gecertificeerd). Ze voldoen daarmee aan de hoogst mogelijke eisen. De gebruikte kleuren zijn natuurkleuren, zweet- en speeksel vast en zonder chemische toevoegingen en dus volledig gifvrij. ( DIN EN 71) Tot slot gaat iedere figuur in een oliebad ter afwerking en bescherming tegen vuil en stof. De productie wordt lokaal uitbesteed.

Alle producten worden door Ostheimer afgewerkt en gecontroleerd en voorzien van het label en het Ostheimer stempel, waarmee de kwaliteit wordt gegarandeerd. Wat Margarethe Ostheimer vijftig jaar geleden heeft ontwikkeld is vandaag de dag meer dan ooit gerechtvaardigd en noodzakelijk. Ontstaan als een alternatief voor de wereld van plastic, is het nu de noodzakelijke tegenhanger voor de “high-tech-wereld” in de kinderkamer. Met steeds meer oog voor de gevolgen van een te eenzijdige, intellectuele opvoeding die kan leiden tot vereenzaming, sociale isolatie, gebrek aan uitdrukkingsvaardigheden of motorische storingen. Steeds meer wordt erkend dat vakkennis en intellectuele vaardigheden nodig zijn, maar flexibiliteit en creativiteit minstens zo belangrijk zijn.

In 2001 is het bedrijf ondergebracht in de Ostheimer stichting. Deze stichting bestuurt het bedrijf en leidt het als een moderne onderneming de toekomst in. Extra doelstelling daarbij is om antroposofische initiatieven met pedagogische doelstellingen te stimuleren. De geschiedenis van de familie Ostheimer en Rudolf Steiner, grondlegger van de Vrije School pedagogiek, is nauw verweven. Daarom was het voor Margarethe Ostheimer een vanzelfsprekendheid deze pedagogische impuls te blijven ondersteunen en is dat nu ook voor haar opvolgers .