Een voorleesroutine beginnen: hoe doe je dat?

Gepubliceerd op 14 september 2022 om 11:50

Voorlezen als verbindende activiteit

Voorlezen aan jonge kinderen betekent meer dan voorlezen alleen. Het is een verbindende activiteit voor het hele gezin. Het samen bij elkaar zitten, plaatjes kijken, vertellen en aandacht voor elkaar hebben zorgt voor geborgenheid en plezier. Een goede sfeer en het speels omgaan met wat het verhaal en de illustraties hierbij te bieden hebben is hierbij belangrijk. Voorlezen is niet alleen leuk om te doen, het is ook goed voor de taalontwikkeling en helpt je kinderen om later ook zelf boeken te gaan lezen.

 

Wanneer begin je dan met voorlezen aan je kind?

 

Voorlezen kan al vanaf de geboorte. Denk bijvoorbeeld aan stoffen babyboekjes met duidelijke plaatjes, liefst zwart-wit of met kleurencontrast. Het is bekend dat baby’s primaire kleuren en zwart-wit goed kunnen onderscheiden. In combinatie met het luisteren naar de stem van de ouder zorgt voor dit voor heel veel plezier.

Wordt je kindje al wat ouder, dan zijn kartonboekjes met geluidjes, stofjes en/of flapjes heel interessant. En voor peuters en kleuters zijn prentenboeken uitermate geschikt om interactief voor te lezen.

 

Hoe zorg je ervoor dat voorlezen een routine wordt?

 

  • Creëer een vast voorleesmoment. Door een vast voorleesmoment op de dag te creëren krijgt je kindje steeds meer plezier in het lezen en ontwikkelen ze vaardigheden die ze nodig hebben voor het ontdekken van zichzelf en de wereld om hen heen.

 

  • Herhaling is key! Het lijkt misschien saai, maar voor je kind is er niets leuker dan steeds weer opnieuw hetzelfde verhaaltje voorgelezen te krijgen. Nieuwe woorden blijven beter hangen en er worden verbanden gelegd.

 

  • Zoek samen af en toe een nieuw boekje uit. Neem je kleintje mee naar de boekwinkel of bibliotheek. Door je kind te betrekken bij het uitzoeken van een nieuw boek voelt hij/zij zich meer betrokken bij het voorleesproces.

 

Hieronder vind je een paar van onze voorleesfavorieten. Al jaren gegarandeerd succes!

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.